Hem Aktier Kommer Palantir att vara en biljon-dollaraktie år 2040?

Kommer Palantir att vara en biljon-dollaraktie år 2040?

918
1
Reklam

Datautvinningsföretaget har en liten chans att så småningom gå med i 12-nollklubben.

  • Palantir planerar att generera mer än 30% årlig försäljningstillväxt fram till 2025.
  • Även om tillväxten avtar under de följande 15 åren, kan den fortfarande generera stora multibagger-vinster för tålmodiga investerare.
  • Men dess svalkande värderingar kan förhindra att den blir 1 biljon-dollar aktie 2040.

Palantir Technologies

Palantir Technologies ( NYSE:PLTR ) har varit en volatil och polariserande investering sedan direktnoteringen i september förra året (2020). Bulls/tjurarna hävdade att deras datautvinningsplattformar skulle fortsätta att växa när de undertecknade fler regerings- och företagskontrakt.

Reklam

Bears/björnarna påpekade att Palantir var för starkt beroende av statliga kunder, att dess företagsverksamhet mötte för många konkurrenter, att det var djupt olönsamt och att aktien var för dyr.

Palantirs aktiekurs har upplevt några vilda svängningar under det senaste året, men det har fortfarande mer än fördubblats sedan den första handeln på 10 dollar per aktie.

abstrakt ljus

Idag värderas Palantir till 41,3 miljarder dollar, eller 27 gånger årets försäljning. Björnarna kommer att hävda att det höga pris-till-försäljningsförhållandet (P/S-talet) kommer att begränsa dess uppsida, särskilt som stigande räntor och inflation gör många högväxande teknikaktier mindre attraktiva.

Men låt oss se bortom det kortsiktiga bruset och se om Palantir fortfarande kan generera stora vinster med flera multibaggers, eller till och med bli en biljon dollar aktie, under de kommande två decennierna.

Hur snabbt växer Palantir?

Palantir förväntar sig att öka sina intäkter med minst 30% årligen mellan räkenskapsåret 2021 och 2025. Den prognosen antyder att dess intäkter kommer att öka från målet på 1,5 miljarder USD i år till minst 4,3 miljarder USD 2025.

Företaget förväntar sig att tillväxten kommer att drivas av dess nya och utökade kontrakt med statliga myndigheter, samt tillväxten av dess Foundry-plattform för stora kommersiella kunder. Den accelererande tillväxten av dess kommersiella verksamhet under det senaste året, som särskilt överträffade tillväxten av dess statliga verksamhet förra kvartalet, stöder den tesen – och det är väldigt glädjande att se.

Palantirs väg mot ett börsvärde på 1 biljon dollar

Palantir har inte tillhandahållit några långsiktiga mål efter 2025. Men baserat på tillväxtbanan för andra stordataföretag som Salesforce ( NYSE:CRM ) kan dess årliga intäktsökning potentiellt bromsa in och stabiliseras på cirka 20 % under de följande 10 åren.

Om det når sitt mål för 2025 och sedan fortsätter att öka sina intäkter med en genomsnittlig takt på 20 % under de följande 10 åren, kan det generera nästan 27 miljarder dollar i intäkter 2035.

Om Palantirs omsättningstillväxt saktar sedan ner till 15% per år, vilket skulle vara mer jämförbar med Microsofts ( NASDAQ: MSFT ) nuvarande takt, kan det generera mer än $53 miljarder i intäkter under 2040.

Om man antar att företaget fortfarande värderas till över 20 gånger försäljningen, kan dess börsvärde överstiga 1 biljon dollar. Men de flesta teknikjättar som ökar sina intäkter med 15 % till 25 % årligen värderas inte till mer än 20 gånger försäljningen.

Microsoft, som förväntas generera 17% försäljningstillväxt i år, handlas till 13 gånger den uppskattningen. Salesforce, som förväntas generera 24% försäljningstillväxt i år, handlas till bara 11 gånger årets försäljning.

Därför kan Palantirs börsvärde potentiellt nå 1 biljon dollar till 2040, men det verkar mycket osannolikt. Istället kommer det sannolikt att vara närmare 500 miljarder dollar (vilket fortfarande skulle vara en vinst på 12 större än dess nuvarande värdering) om aktien handlas till ett mer rimligt P/S-förhållande på 10.

Se bortom börsvärdena

Istället för att fokusera på Palantirs väg mot att gå med i 12-nollklubben bör investerare fokusera på dess förmåga att skapa hållbar tillväxt.

Företaget har fått ett fast fotfäste hos den amerikanska regeringen, men det möter fortfarande konkurrens från internt utvecklade system. Immigration and Customs Enforcement (ICE), till exempel, har utvecklat sin egen plattform för att ersätta Palantirs Falcon. Om andra byråer följer ICE:s ledning kan företagets dröm om att bli “standardoperativsystemet för data över hela den amerikanska regeringen” abrupt upphöra.

Palantir gör solida framsteg på den kommersiella marknaden, men dess Foundry-plattform möter fortfarande många indirekta konkurrenter som C3.ai , Salesforce’s Tableau och Glue från Amazon Web Services.

Företaget tror troligen att dess rykte som en stridshärdad plattform för den amerikanska militären och statliga myndigheter kommer att locka fler företagskunder. Men det finns ingen garanti för att detta kommer att pågå i årtionden eller avvärja nyare, hungrigare och mer störande aktörer på datautvinningsmarknaden.

Är Palantirs aktie fortfarande värd att köpa?

Jag tror fortfarande att Palantirs aktie är en lovande långsiktig investering i den sekulära tillväxten av datautvinnings- och analysmarknaden. Men det finns en hel del tillväxt redan inbakad i aktien, och dess höga värderingar kan begränsa dess potential på kort och lång sikt. Palantir kommer förmodligen inte att nå en värdering av biljoner dollar inom de kommande två decennierna, men det kan fortfarande överträffa marknaden och generera imponerande vinster vilket för oss som håller aktien sannolikt innebär imponerande multibagger vinster.

Reklam

1 KOMMENTAR

  1. […] Palantir är inte framgångsrik än, men dess justerade rörelsemarginaler har breddats under förra året. Dess aktie är inte billig med nästan 20 gånger nästa års försäljning, men den kan fortfarande ha mycket utrymme att driva när fler federala statliga företag och stora företag får tillgång till dess AI-drivna datautvinningsverktyg. […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här