Hem Aktier Varför Tesla-aktien föll idag

Varför Tesla-aktien föll idag

466
0
Blå tesla
Reklam

Investerare oroar sig för att biltillverkaren ger upp en subvention på 1,3 miljarder dollar.

Händelse

Goda nyheter för Tesla ( NASDAQ:TSLA ) investerare! Efterfrågan på elfordon i Kina är tydligen så stark att Tesla har beslutat att investera 188 miljoner dollar för att utöka produktionskapaciteten vid sin fabrik i Shanghai. Det är så högt att Tesla sätter 4 000 fler personer på lönelistan på platsen, som Reuters rapporterade på fredagsmorgonen.

Reklam

Så varför handlades Tesla-aktien med 2% på fredagen?

Tesla logo och tesla bil

Så varför?

Å ena sidan låter det här verkligen som positiva nyheter. Tesla ville initialt att dess Shanghai-fabrik skulle producera 500 000 bilar per år – och den har redan kapacitet att tillverka 450 000 Model 3 sedaner och Model Y crossovers årligen. Detta beslut talar till VD Elon Musks förtroende att inte ens 500 000 fordon per år snart kommer att räcka för att möta efterfrågan på Teslas i Kina och de europeiska marknaderna som dess kinesiska anläggning också förser.

Och ändå kan Europa också vara en del av Teslas problem. Som Reuters också rapporterade i fredags, drog biltillverkaren precis tillbaka sin ansökan om statligt stöd för byggandet av en planerad batterifabrik nära Berlin, Tyskland. Tesla hade tidigare bett det federala ekonomiministeriet och Brandenburgs ekonomiministerium om cirka 1,3 miljarder dollar i subventioner för anläggningen. Men med hänvisning till sin tro att “alla subventioner borde elimineras” från elbilsindustrin, säger Musk att han nu är villig att avstå från det statliga stödet – och hoppas att regeringar också kommer att eliminera “massiva subventioner för olja och gas.”  

Och nu då?

Därmed har vi en sorts “dåliga nyheter, goda nyheter”-situation i Tyskland. Å ena sidan ger Tesla upp 1,3 miljarder dollar som i stort sett skulle ha sjunkit direkt till dess slutresultat när den tyska regeringen tog upp en del av fliken för biltillverkarens investeringar.

Å andra sidan, men Tesla gör det klart att egentligen inte behöver dessa subventioner längre. Under de senaste 12 månaderna har det genererat fritt kassaflöde på 2,6 miljarder USD och vinster enligt GAAP (allmänt accepterade redovisningsprinciper) på 3,5 miljarder USD. Genom att avstå från denna subvention får Tesla lite moralisk auktoritet eftersom den uppmanar regeringar att inte subventionera rivaler som Rivian, Lucid och andra elbilsföretag som ännu inte har nått lönsamhet (och att stoppa subventioner till oljebolag också).

För tillfället verkar investerare fokusera på de negativa aspekterna av nyheterna. På längre sikt misstänker jag dock att Teslas beslut att avstå från denna subvention kommer att visa sig vara ett smart drag som bara kommer att göra företaget till en starkare konkurrent.

Reklam
Föregående artikelExtern hårddisk Mac – Så redigerar du hårddisken!
Nästa artikelHur man investerar i aktier och fonder på börsen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här