Hem Börsen Kommer börsen att krascha igen? Så förbereder du dig

Kommer börsen att krascha igen? Så förbereder du dig

682
1
Reklam

Nästa marknadskrasch är oundviklig. Förbered dig medan du kan.

 • Marknadskrascher och arbetsförluster går ofta hand i hand.
 • Kontanter kan vara en relativt billig försäkring mot att tvingas sälja till det lägsta vid en krasch.
 • Att förstå vad företagen du äger är värda kan hjälpa dig att ta reda på vilka du ska köpa eller sälja oavsett vad marknaden gör.

Marknaden kommer att krascha igen. Det är oundvikligt. Den enda riktiga frågan är när det kommer att hända ?

Reklam

Låt oss vara tydliga: det finns många skäl att tro att marknaden kan krascha snart. Skyhög inflation, sträckta värderingar och en kritisk arbetskraftsbrist kan var och en utgöra risker för marknaden på egen hand. Sätt ihop dem alla i en situation som vi har idag, och faran tycks verkligen öka.

Bara för att marknaden kan krascha snart betyder det dock inte att den kommer att göra det . Om den på något sätt lyckas fortsätta klättra, skulle du verkligen vilja sitta vid sidan av och se dina pengars köpkraft förångas till inflation?

Den kombinationen av faktorer gör det nu till en av de tuffaste tiderna under de flesta av våra investeringslivslängder för att veta vad det bästa sättet framåt bör vara. Det kan faktiskt betyda att det inte finns någon enskild bästa väg framåt och att det rätta tillvägagångssättet kan vara att skapa en balans mellan de fem alternativen som diskuteras här.

Man börs graf

 1. Ta dig ur (dyra) skulder

  Om marknadens massiva uppgång har lämnat dig i en position där du kan betala av dina skulder, kanske det ger en bra möjlighet att faktiskt göra det. Om inte hela din skuldbörda, kanske du skulle kunna betala av allt utom ditt fasträntelån med låg ränta?

  Det kan tyckas galet att betala av skulder när räntorna är så låga och marknaden har sett så enorma höjningar den senaste tiden, men det kan mycket väl vara den bästa tiden att göra det. När allt kommer omkring, om räntorna stiger, kan det både öka dina betalningskostnader och få åtminstone en del av dina aktier att sjunka , vilket får dig att få en dubbel smäll. 
  När du lägger till det faktum att dina skuldtjänstkostnader måste betalas även om dina aktier är långt ner, får du en situation där att minska eller eliminera skulder ser ut som ett smart drag.

 2. Bygg en buffert

  I en värld där inflationen är över 6 %, kan det tyckas galet att ha mycket pengar och tjäna mindre än 1 %. 
  När det bara ses på den grunden är det det. När du inser att marknadskrascher och förluster av arbetstillfällen ofta går hand i hand , kan en anständig kassabuffert ses som en försäkring. Åtminstone för en liten stund kan det hindra dig från att tvingas sälja till det lägsta på grund av förlorad inkomst och ge dig tid att hitta alternativ.

  Som sagt, med inflationen som är så hög som den är och kontantavkastningen inte hänger med, kanske det inte är en bra idé att hålla för mycket pengar. Som ett resultat, betrakta standardvägledningen för tre till sex månaders grundläggande levnadskostnader som ett rimligt mål.

 3. Planera för de stora utgifterna som kommer din väg snart

  Som en allmän regel hör inte pengar som du förväntar dig att spendera inom de kommande fem åren i aktier. Om du har ett stort köp inom det tidsfönstret – t.ex. en ny bil, ett barns högskoleutbildning utomlands eller en bucketlist-semester – kan en marknad som ligger nära all-time highs ge dig en fantastisk möjlighet att sälja.

  Det är OK att sälja tillräckligt för att täcka kostnaderna för det du köper i det fönstret och eventuella skatter du är skyldig på din aktieförsäljning. Lägg sedan de återstående pengarna i något som ett låst sparkonto med fast ränta, statsobligationer eller investment grade obligationer som förfaller precis innan du behöver pengarna.

  Nej, du kommer inte att göra förbluffande hög avkastning på de pengarna, men du kommer också att sova lugnare med vetskapen om att en ren marknadskrasch inte automatiskt kommer att spåra ur dina kortsiktiga planer för pengarna.

 4. Ha en rimlig uppskattning av värdet på det du äger

  I slutändan är aktier inget annat än delade ägarandelar i företag. Ja, deras marknadspriser kan stiga eller falla ett helt gäng på mycket kort tid, men i det långa loppet är aktier knutna till den kassagenererande förmågan hos företagen bakom dessa aktier.

  Med hjälp av den diskonterade kassaflödesmodellen och rimliga prognoser för företagets framtid kan du uppskatta vad det verkliga värdet skulle vara. Du kan enkelt justera dina antaganden för en mer aggressiv tillväxtframtid eller en mer pessimistisk sådan också, för att få en känsla för en rad potentiella värden. Du kan sedan jämföra din modell med marknadens pris och använda det för att informera om dina köp-, sälj- eller hållbeslut.

  Om ett företag du äger prissätts så högt av marknaden att även dina mest aggressiva uppskattningar för dess framtid inte kan hänga med, kan det vara en bra idé att sälja det. Å andra sidan, om ett företag du äger är tillgängligt för ett så smutsigt pris att till och med din pessimistiska uppskattning ligger över marknadens pris för det, kanske du vill överväga att köpa ännu mer.

  Det fina med den diskonterade kassaflödesmodellen är att den kan hjälpa dig att fatta dessa köp/sälj/håll beslut oavsett vad den totala marknaden gör. Som ett resultat kan det hjälpa dig både att förbereda dig för en krasch genom att ta reda på vilka företag du bör överväga att sälja och investera genom en krasch genom att ta reda på vilka som är de största fynden som är värda att köpa.

 5. Investera med långsiktighet i åtanke

  Med de tre första alternativen har du tagit stora steg för att skydda dig mot många av de kortsiktiga störningar som kan komma från marknadskrascher. Med det fjärde alternativet har du gett dig själv ett verktyg för att fatta smartare investeringsbeslut vid en krasch. Tillsammans frigör de dig för att verkligen ha ett långsiktigt perspektiv när du investerar i aktier.

  Det långsiktiga perspektivet är viktigt eftersom det ger grunden till den största fördelen du har mot marknaden, wall street och dem stora spelarna som fonder osv: ditt tålamod. Med ett långsiktigt perspektiv, resten av ditt finanshus i ordning och anständiga värderingar till ditt förfogande kan du hålla dig investerad under och efter en krasch. Det är absolut nyckeln till att investeras under varje efterföljande återhämtning, vilket är där nästa omgång av kapital kan byggas.

Gör dig redo nu för nästa krasch

Ingen av oss vet riktigt när nästa börskrasch inträffar, men vi kan vara ganska säkra på att det kommer en till på väg. Med marknaden nära rekordnivåer och så många mycket tydliga ekonomiska risker framför oss, kan nu vara ett bra tillfälle att göra de justeringar du behöver för att förbereda dig för den kraschen.

Genom att balansera de verktyg du behöver för att överleva nästa krasch med ett långsiktigt perspektiv för de pengar du kan behålla investerade, kan du vara förberedd oavsett när kraschen äger rum. Gör dig redo nu, och du kommer att ha fördelen av att vara redo innan det händer, snarare än att försöka städa upp i efterhand.

Originally posted 2022-10-08 03:01:39. Republished by Blog Post Promoter

Reklam

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här