Hem PC Formatera hårddisk – Vad innebär det egentligen?

Formatera hårddisk – Vad innebär det egentligen?

2030
1
Reklam

Behöver du formatera din hårddisk? När du bläddrar i systemalternativ på din dator kan du se ett verktyg som nämner formateringsprocessen. Alla typer av digitala medier, inklusive hårddiskar, CD-skivor och USB-minne, kan formateras. Det viktiga att komma ihåg om du formaterar och disketter är att det raderar all data på enheten. Det är klokt att säkerhetskopiera all viktig information i din formatering av en disk.

Formatera hårddisk – Så går det till!

När du installerar ett nytt operativsystem på din dator eller skapar en ny extern hårddisk kommer du troligen att behöva formatera hårddisken du använder. Syftet med formatering och hårddisk är att förbereda skivan för lagring av filer. Under formateringen raderas all data på hårddisken och ett tomt filsystem skapas. Hårddiskar som används med PC- eller Mac-datorer är de bästa formaten i respektive operativsystem kan installeras korrekt. Första gången du använder en ny extern hårddisk kanske du också behöver formatera hårddisken. Beroende på så kan den vara i ett format som inte känner igen systemet.

Reklam

Lägg till om att formatera CD-skivor och DVD-skivor.

Medan vissa medieskivor är skrivskyddade och inte kan formateras av de olika, är andra CD-skivor och DVD-skivor formaterad för att formatera flera gånger. Om du vill använda en CD – RW eller DVD – RW igen måste du först formatera disken. Detta raderar all data från disken och återställer i huvudsak den till sitt ursprungliga tillstånd. Därifrån kan nya filer brännas till disken igen allt minne på disken har frigjorts. Kom ihåg att CD-skivor och DVD-skivor inte är skrivbara, vilket innebär att de inte kan formateras eller brännas flera gånger.

Återställ data efter formatering

I ett typiskt format är data på disken helt enkelt över med nya tabeller men kan fortfarande existera. Om du av misstag formaterade och hårddisken och vill hämta bort raderade filer kan du försöka använda återställningsverktyget. I dessa fall kan du återfå de olika nivåerna på disken för att hitta de data som senast var över. När du har viktiga data på din dator eller extern hårddisk som du inte vill att andra ska se bör du alltid använda ett säkert formateringsverktyg. Dessa formateringsverktyg tar bort alla referenser till filer på disken.

Originally posted 2022-10-07 05:27:32. Republished by Blog Post Promoter

Reklam

1 KOMMENTAR

Comments are closed.