Hem Marknadsföring De bästa gratis RAW-fotoredigeringsprogrammen 2022

De bästa gratis RAW-fotoredigeringsprogrammen 2022

1788
1
Reklam

En av de mest spännande framstegen inom digital fotografering under de senaste åren har varit den snabba ökningen av möjligheten att fotografera och redigera RAW-foton. Till och med mobiltelefoner kan nu fånga – och redigera – de oöverträffade färgerna, detaljerna och det dynamiska omfånget som RAW-filer har att erbjuda. Det är därför inte konstigt att fler fotografer än någonsin är på jakt efter programvara som är kraftfull nog att redigera dessa filer utan att kompromissa med deras unika kvalitet.

Alla RAW-redigerare är en avancerad mjukvara som förlitar sig på komplex bearbetning och rendering för att få jobbet gjort. Som sådan kommer alternativen med högsta effekt ofta med en prislapp som matchar. Tack och lov, precis som RAW har blivit demokratiserat, så har också de program som behövs för att arbeta med dessa filer.

Reklam

Vad du ska tänka på när du arbetar med RAW-material på webben

RAW-foton och annat material i hög upplösning tar ofta väldigt mycket plats då filerna är stora och detta kan bli ett problem när man arbetar med sitt material online. Med stora bilder och “tungt” material online så kommer det påverka laddningstiden för ens besökare och därmed användarvänligheten. Ingen gillar att vänta 8 sekunder på att en sida ska ladda färdigt! På Topics.se använder vi WordPress och då finns det mängder av bra plugin för att komprimera och minimera bilder så din webbplats laddar snabbare. Gratisblogg.nu har skrivit ett bra inlägg om EWWW Image Optimizer och hur det plugin:et kan förbättra användarupplevelsen för ens besökare genom att optimera stora bilder och tillgångar så de laddar snabbare.

Vad vi letar efter för att hitta bästa fotoredigeringsprogrammen

När man sammanställer en lista med gratisapplikationer för redigering av RAW spelar många faktorer in. Återgivning, bearbetning, batchbearbetning och tillgångshantering är viktiga funktionella element att överväga. Lika viktigt är dock användbarhet, gränssnitt och hur väl ett program passar en användares upplevelsenivå.

  • Bästa gratis RAW-fotoredigeringsprogram totalt sett: GIMP
  • Bästa gratis Lightroom-alternativet för RAW-fotoredigering: darktable
  • Bästa gratis RAW-fotoredigeringsprogram för budgetdatorer: RawTherapee
  • Bästa gratis webbläsarbaserade RAW-fotoredigeringsprogram: Photopea
  • Bästa gratis RAW-fotoredigeringsprogram för användning med en grafikplatta: Krita
  • Bästa gratis RAW-fotoredigeringsprogram för surfplattor eller smartphones: Adobe Lightroom CC

Bästa gratis RAW-fotoredigeringsprogram totalt sett: GIMP

GIMP Fotoredigering

GIMP (GNU Image Manipulation Software) hyllas ofta på den här webbplatsen, och av goda skäl. Det är verkligen bland de mest kraftfulla fotoredigeringsapplikationerna som finns – och det inkluderar betald programvara.

Det finns inte många klockor och visselpipor du inte får med GIMP. Lager, masker, kurvor, penslar, klonstämplar, perspektivförändringar – de är alla här. Ännu bättre, GIMP är öppen källkod. När du laddar ner GIMP får du mer än programmet – du får en aktiv gemenskap av andra redaktörer, ivriga att tillhandahålla handledning, utveckla plug-ins och öka funktionaliteten.

För att arbeta med RAW-foton i GIMP visar sig gemenskapens bidrag vara nödvändiga. På egen hand saknar GIMP möjligheten att öppna RAW-foton inbyggt. Du måste lita på ett extra program eller plugin för att skicka ditt RAW-foto för demosaicing och sedan till GIMP i TIFF-format.

Vid det här laget kanske du frågar dig själv varför vi har valt att öppna en lista över “Bästa gratis RAW-redigerare” med ett program som inte kan utföra denna uppgift. Svaret är dubbelt. För det första är GIMP helt enkelt ett utmärkt program och lika med Photoshop på många sätt, med en nolla på prislappen. Det andra skälet erbjuder möjligheten att ge lite utbildning.

Adobe har skapat ett så komplett ekosystem att vi ibland inte inser vad varje program är och inte kan göra på egen hand. Nej, du kan inte “bara öppna” en RAW-fil i GIMP utan en hjälpande hand – men det kan du inte heller i Photoshop. Det känns bara som att man kan. I verkligheten bearbetas alla RAW-filer som öppnas i Photoshop genom Adobe Camera RAW och öppnas sedan i Photoshop. Processen är så sömlös att den verkar osynlig.

Tack och lov finns det många gratis och enkla RAW-omvandlare där ute som fungerar tillsammans med GIMP – inte olikt hur Adobe Camera RAW och Photoshop fungerar tillsammans. En av de vanligaste är UFRaw: ett GIMP-plugin som faktiskt kan komma installerat med GIMP beroende på var du hämtar din källa.

Bästa gratis Lightroom-alternativet för RAW-fotoredigering: darktable

Om du förstår Lightroom kommer du inte att ha några problem med att bläddra i darktable. Liksom GIMP är darktable också öppen källkod. Ny prestanda läggs till regelbundet vilket bara ökar attraktionskraften.

Även om det inte är någon nybörjarprogramvara, är användargränssnittet snyggt för ett program med så mycket kraft under huven. Att justera kontrast, ljusstyrka och mättnad är en bris, manipulerad med enkla reglage. Exakt samma sak kan sägas för att uppnå perfekta skuggor och högdagrar, modifiera den färdiga densiteten för din bild, eller inkludera korn. Låt dig dock inte luras: precis bortom dessa enkla kontroller finns en mängd robusta verktyg för mer avancerade användare

Som ett bildarrangerande program, både överträffar och misslyckas med darktable i motsvarande procedur. Vill du se dina bilder med använda förinställningar? Med geotagg? darktable gör navigering i dina bilder till en rolig, instinktiv process. Tyvärr är katalogiseringshastigheten hur tillfredsställande som helst. Jämfört med RawTherapee kan publicering ta upp till dubbelt så lång tid.

Bästa gratis RAW-fotoredigeringsprogram för budgetdatorer: RawTherapee

RawTherapee är en öppen källkod för plattformsoberoende fotoredigerare som erbjuder en oförstörande, 32-bitarsmotor och använder kraftfulla algoritmer för att hjälpa dig att utveckla bilden av högsta möjliga kvalitet. Om GIMP är Photoshop, tänk på RawTherapee som Lightroom.

Även om RawTherapee är mer användbart som ett bearbetningsverktyg i kombination med ett annat redigeringsprogram, är RawTherapee fortfarande en perfekt funktionell redigerare i sig, och erbjuder flera funktioner som är bekanta för Photoshop-användare. Dess verkliga styrka ligger dock i dess imponerande färgkorrigeringsmöjligheter och snabba katalogisering.

Med hela sju sidor av anpassning, är du garanterad möjligheten att utveckla en arbetsyta som verkligen fungerar för dig, även om nybörjare kan tycka att antalet alternativ är mer överväldigande än användbara. Där alternativen är till fördel är RawTherapees snabbkatalog, dess bästa funktion.

Även om det är långt ifrån det mest användarvänliga på listan, och trots en svagare support/tutorial-gemenskap online, utmärker sig RawTherapee som ett kraftfullt organisationsverktyg med förstklassiga färgjusteringar och en mängd redigeringsalternativ. Ännu bättre, det är det bästa valet på den här listan för de som saknar datorstyrka, eftersom det har byggts specifikt för att fungera smidigt på svagare datorer.

Bästa gratis webbläsarbaserade RAW-fotoredigeringsprogram: Photopea

De som har använt Photopea vet redan varför det kom med på listan. En Photoshop-klon som kan nås gratis via din webbläsare? På pappret räcker det för att överväga. För det mesta levererar den beundransvärt det löftet.

Photopea erbjuder verkligen många av de funktioner du har kommit att förvänta dig av Adobes signaturprogramvara. Lager, maskering, kloning, healing, nivåer, kurvor – allt tillgängligt. Detta betyder inte att du kommer att luras att tro att du använder Photoshop. Nyare framsteg, särskilt de anmärkningsvärda AI-drivna verktygen, saknas, och vissa funktioner som finns är mindre effektiva än den äkta varan. Spelar ingen roll. För grundläggande redigering är du fortfarande i goda händer.

Den uppenbara fördelen med alla webbaserade program är att ingen nedladdning krävs. Du är fri att hoppa på, göra ditt arbete och hoppa av när som helst utan att tappa utrymme på din hårddisk. Nackdelen är förstås att du är föremål för den temperamentsfulla karaktären hos en webbplats. Photopea är inte immun mot detta problem. En stark anslutning är ett måste, och användare rapporterar problem med fördröjning, eller till och med förlorade arbete på grund av överanvändning av minne.

När det gäller RAW-redigering är Photopea återigen kapabel, men begränsad. Att självständigt justera dina svarta eller vita färger kommer inte att vara möjligt, men grundläggande justeringar som exponering, färgton och kontrast är fortfarande inom ditt grepp. Sammantaget ett praktiskt program på språng eller om du har bråttom.

Bästa gratis RAW-fotoredigeringsprogram för användning med en grafikplatta: Krita

Krita kan se några som ett intressant val för den här listan. Programmet har trots allt funnits i nästan 25 år och är vida känt som en illustratör, inte en fotoredigerare. Detta är korrekt, men vad många glömmer är att Krita också kan hantera RAW-filer.

För att få det ur vägen: Nej, Krita kommer inte att vara någons slutgiltiga lösning för en gratis RAW-redigerare. Detta betyder inte att det inte har någon plats som ett specialiserat verktyg i din arsenal. Kritas bakgrund som en kraftfull digital målningsapplikation för med sig en enorm mängd penslar och filter som mycket väl skulle kunna ta dina digitala bilder till nästa nivå. 

Det bör noteras att även om Krita verkligen hanterar RAW-bilder, är alternativen för redigering mycket grundläggande. Du kommer att kunna göra de stora justeringarna – markering, exponering, färgkorrigering, et cetera – men detta sker i ett separat RAW-redigeringsfönster, och processen är inte oförstörande, till skillnad från de flesta andra applikationer.

Ändå, för specialarbete eller mer grafiskt lutande bildmanipulation, är Krita verkligen värt en titt.

Bästa gratis RAW-fotoredigeringsprogram för surfplattor eller smartphones: Adobe Lightroom CC

Ja, Adobe Lightroom CC är gratis, åtminstone mobilversionen, och har varit det sedan 2015.

Medan vi har tittat på applikationer som är mer inriktade på stationära eller bärbara datorer, är det värt att prata om högkvalitativa mobilapplikationer, särskilt med tanke på hur utmärkta många av dagens Android-baserade surfplattor eller iPads är för bildredigering. Och medan flera av våra ovannämnda appar fungerar på en surfplatta eller telefon, är vårt val i det här avsnittet optimerat för mobilanvändning på ett sätt som de flesta andra inte är.

Adobe destillerade många av funktionerna och funktionerna i deras skrivbordsapp till en mycket flytande, lättanvänd, och viktigast av allt, snabbfungerande del av mobil programvara. Den kostnadsfria versionen kräver inget annat än e-postregistrering och erbjuder en enorm mängd funktioner som du kan förvänta dig av Adobes programvara.

Användargränssnittet är lätt att navigera med sin minimalistiska design och användningen av reglage och reglage för att göra redigeringen snabb och enkel, även för mindre avancerade användare.

Bäst av allt – och till skillnad från många andra gratisappar – om du väljer att betala för det, kan du synkronisera via Adobe Cloud på alla dina enheter, inklusive ditt skrivbord.

Originally posted 2022-01-16 07:23:00. Republished by Blog Post Promoter

Reklam

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här