Hem Aktier Är det för sent att köpa Nvidia? Nej, Nvidia förblir ett starkt...

Är det för sent att köpa Nvidia? Nej, Nvidia förblir ett starkt köp

1024
1
nvidia geforce rtx
Reklam

Grafikspecialistens dominerande ställning på denna nyckelmarknad kommer att vara en drivkraft för tillväxt på lång sikt.

  • Nvidia har genererat enorma avkastningar under de senaste åren.
  • Dess spel- och datacenterverksamheter drev det mesta av denna tillväxt.
  • Nvidias aktie blir dyr, men dess sekulära medvind är fortfarande stark.

Nvidias senaste rapport och historik senaste 24 månaderna

Nvidias aktie ( NASDAQ:NVDA ) nådde rekordnivån efter att chiptillverkaren publicerade sin resultatrapport för tredje kvartalet den 17 november. Dess intäkter ökade med 50 % jämfört med föregående år till 7,1 miljarder dollar, vilket slog uppskattningarna med 290 miljoner dollar. Dess justerade nettovinst ökade med 62% till 2,97 miljarder USD, eller 1,17 USD per aktie, vilket också överträffade förväntningarna med sex cent.

Reklam

Dessa siffror är imponerande, men många investerare undrar sannolikt om det är för sent att köpa Nvidias aktie, som redan ökat med cirka 150% i år och ökat med mer än 520% ​​under de senaste två åren. Låt oss se varför Nvidias aktie började brinna och om den äntligen blir lite för varm att hantera?

Bildkälla: Nvidia

Förstå medvinden

Nvidia noterades för mer än två decennier sedan, men tre medvindar har fått dess tillväxt att accelerera under de senaste åren. För det första genererade en ny generation av avancerade PC-spel ny efterfrågan på sina spel-GPU:er. Robust försäljning av Nintendos Switch-konsol, som lanserades 2017 och drivs av Nvidias Tegra-processorer, kompletterade den tillväxten.

För det andra fick den blomstrande kryptovalutamarknaden gruvarbetare att lägga bulkordrar för sina GPU:er. Den initiala ökningen orsakade en tillfällig brist på GPU:er för sin kärnmarknad av PC-spelare, men Nvidia har åtgärdat den obalansen med en ny linje av dedikerade kryptovaluta-miningkort.

Slutligen köpte stora datacenterkunder fler av Nvidias toppklassiga GPU:er för att bearbeta maskininlärning och AI- uppgifter. GPU:er kan bearbeta dessa uppgifter mer effektivt än fristående processorer, och Nvidia förenklar hela processen med sin nya DGX-serie “AI-datacenter i en låda”. Nvidia utökade också sin datacenterverksamhet avsevärt genom att förvärva nätverksutrustningstillverkaren Mellanox i april förra året.

Hur snabbt växer Nvidia?

Nvidias intäkter växte med 53% till 16,7 miljarder USD under räkenskapsåret 2021, som avslutades i januari. Dess justerade bruttomarginal ökade med 310 punkter till 65,6%, medan dess justerade nettovinst steg med 75% till 6,3 miljarder dollar.

Under de första nio månaderna av räkenskapsåret 2022 ökade Nvidias intäkter med 65% jämfört med föregående år till 19,3 miljarder USD, dess justerade bruttomarginal ökade med 90 punkter till 66,6% och dess justerade nettovinst ökade med 83% till 7,9 miljarder USD.

Den febriga tillväxten leddes av dess spel- och datacentermarknader, som båda var välisolerade från pandemin. Men dess tre mindre segment (professionell visualisering, auto och OEM) genererade också en imponerande tillväxt när de återhämtade sig från olika pandemirelaterade störningar:

Segment9M FY 2021 intäkter9M FY 2022 intäkterTillväxt (YOY)
Gaming$5.26 billion$9.04 billion72%
Data Center$4.79 billion$7.35 billion53%
Professional Visualization$746 million$1.47 billion97%
Auto$391 million$441 million13%
OEM and Other$478 million$970 million103%
Källa: NVIDIA. YOY = år över år.

NVIDIA bear/björn scenario

Nvidia förväntar sig att dess intäkter kommer att växa med cirka 60% för helåret, vilket överträffar Wall Streets förväntningar på 58% tillväxt. Nästa år förväntar sig analytikerna att dess intäkter och justerade vinster kommer att växa med 18% respektive 21%, mot allt svårare jämförelser från år till år.

Baserat på dessa uppskattningar ser Nvidias aktie lite dyr ut med 64 gånger terminsvinsten och cirka 27 gånger nästa års försäljning. Det står också inför två kortsiktiga utmaningar: den pågående chipbristen och den regulatoriska granskningen av dess planerade köp av Arm Holdings, världens största mobilchipdesigner, från det japanska konglomeratet Softbank ( OTC:SFTB.Y ) för 40 miljarder dollar.

Nvidia förväntar sig att chipbristen kommer att pågå under hela nästa år, men marknadens till synes omättliga aptit på sina chip bör stödja dess prissättning. Med andra ord borde högre GPU-priser göra det möjligt för Nvidia att övervinna de kortsiktiga flaskhalsarna tills den bredare industrin stabiliseras igen.

Nvidia upprepade sitt engagemang för övertagandet av Arm under telefonkonferensen, men medgav att affären fortfarande stod inför många reglerande hinder i USA, Storbritannien, Europa och Kina. Misslyckandet av affären skulle inte skada Nvidia, men det kan hämma dess utveckling av ytterligare Arm-baserade chips samtidigt som det avskärs från en ström av licensintäkter med högre marginaler.

NVIDIA bull/tjur scenario

  • Nvidia-aktien steg upp efter bolagets resultat för tredje kvartalet 2022.
  • Spelverksamheten spelade en nyckelroll i Nvidias tillväxt förra kvartalet när kunderna uppgraderade till sina senaste grafikkort.
  • Möjligheten på flera miljarder dollar i spelbranschen kan hjälpa Nvidia att upprätthålla sin tillväxt.

Nvidia ( NASDAQ:NVDA ) krossade Wall Streets förväntningar när de släppte sina finansresultat för tredje kvartalet 2022 den 17 november, med sina rekordsiffror och imponerande guidningar som skickade aktien upp 8% till en ny rekordnivå efter releasen.

Den senaste uppgången i Nvidia-aktien verkar välförtjänt eftersom chiptillverkarens intäkter för kvartalet (som avslutades den 31 oktober) steg med 50% år över år till rekordhöga 7,1 miljarder USD, drivet av rekordintäkter i spel- och datacenterverksamheterna. Bolagets justerade vinst ökade med 60% år över år till 1,17 USD per aktie under kvartalet. Analytiker förväntade sig att Nvidia skulle leverera 1,11 dollar per aktie i vinst på 6,83 miljarder dollar i intäkter.

Dessutom tyder Nvidias Q4-guidning på att dess tillväxt är här för att stanna. Företaget förväntar sig en omsättning på 7,4 miljarder dollar för det fjärde kvartalet, en ökning med 48% från år till år och långt över konsensusuppskattningen på 6,86 miljarder dollar. En närmare titt på företagets primära katalysator indikerar att det kan se så imponerande tillväxttakt under lång tid framöver, vilket är anledningen till att investerare som hittills har missat Nvidias aktie bör tänka på att hoppa in på denna heta teknikaktie innan den flyger ännu högre.

Låt oss titta på den största anledningen till att Nvidia-aktien förblir ett bra case med starkt köp trots att den ökat med mer än 143% hittills under 2021.

Nvidias spelverksamhet är inställd på långsiktig tillväxt

Spelsegmentet var Nvidias största intäktskälla förra kvartalet och stod för 45% av omsättningen. Segmentets intäkter ökade med 42% år över år till 3,22 miljarder dollar då Nvidia fokuserade på att öka utbudet av grafikprocessorenheter (GPU) för att möta den enorma efterfrågan på slutmarknaden. Ledningen påpekade också att deras GPU:er för bärbara datorer såg ett kraftigt hopp i efterfrågan från föregående år, drivet av en ökning av försäljningen av avancerade bärbara datorer.

Nvidias ledning sa på det senaste konferenssamtalet att dess senaste RTX GPU:er driver företagets “största uppdateringscykel någonsin med spelare.” Det är inte förvånande eftersom Nvidia konsekvent har utökat antalet titlar som stöder teknologier som ray tracing och djupinlärning supersampling (DLSS) som gör spel mer uppslukande och engagerande. Antalet spel som stöder ray tracing ökade till över 200 förra kvartalet, där 125 av dem stöder DLSS – Nvidias teknologi som tillåter spelare att spela spel med höga grafikinställningar samtidigt som de bibehåller höga bildhastigheter.

Sådan teknik uppmuntrar spelare att uppgradera i snabb takt till Nvidias senaste kort. Företaget hade påpekat vid sin årliga presentation av investerardagen i april i år att 85% av dess installerade bas behöver en uppgradering till korten i RTX-serien. Det är anledningen till att försäljningen av deras senaste Ampere architecture kort ökade dubbelt så mycket som den tidigare generationens Turing-kort.

Ännu viktigare, det genomsnittliga försäljningspriset för Nvidias Ampere-kort låg på 360 $ under de första sex månaderna efter lanseringen, en ökning med 20% jämfört med den tidigare generationens kort. Allt detta pekar mot en fortsatt tillväxt i Nvidias spelverksamhet när den kommer att vinna på en blandning av högre grafikkortsvolymer och priser på grund av fler uppgraderingar.

Vad som är ännu mer imponerande är det faktum att Nvidia är den dominerande kraften på grafikkortsmarknaden med en andel på 83 %, enligt Jon Peddie Research. Med tanke på att marknaden för diskreta grafikkort förväntas registrera 44 miljarder dollar i årlig försäljning 2023 jämfört med förra årets 29 miljarder dollar, kan Nvidia-investerare förvänta sig en kraftig tillväxt i företagets spelintäkter.

Tänjer och pushar på gränserna konstant

Eftersom spel är Nvidias största verksamhet och erbjuder en enorm intäktsmöjlighet framöver, tar företaget åtgärder för att säkerställa att det fortsätter att dominera detta utrymme. Ett av sätten att behålla ett starkt grepp över den lukrativa GPU-marknaden är genom att ta fram bättre chips, och rykten tyder på att det kommer att göra exakt det 2022.

Kodnamnet Ada Lovelace, Nvidias nästa generations grafikkort ryktas vara dubbelt så snabba som de nuvarande korten. Grafikspecialisten förväntas fördubbla antalet kärnor i Ada Lovelace-korten, som förväntas baseras på en 5-nanometer (nm) tillverkningsprocess. Nvidias nuvarande generation Ampere-kort är baserade på en 8nm tillverkningsprocess.

Övergången till en mindre tillverkningsprocess kommer att hjälpa Nvidia att öka datorkraften och energieffektiviteten hos nästa generations GPU:er. Det beror på att transistorerna på chips tillverkade med en mindre processnod packas tätare ihop, vilket gör att de kan utföra fler beräkningar samtidigt som de håller koll på den värme som genereras. Ännu viktigare är att övergången till en mer avancerad tillverkningsprocess kan hjälpa Nvidia att behålla sin tekniska ledning i GPU-utrymmet framför avancerade mikroenheter.

Sammantaget kommer det inte att vara förvånande att se Nvidias spelverksamhet fortsätta att spela en nyckelroll i dess långsiktiga tillväxt. Analytiker förväntar sig att företagets intäkter kommer att växa med nästan 40% per år de kommande fem åren, vilket Nvidia kan uppnå tack vare sin dominerande ställning på den massiva marknaden för spelgrafikkort.

Reklam
Föregående artikelKommer Palantir att vara en biljon-dollaraktie år 2040?
Nästa artikelInvestera i utdelningsaktier – bygg en utdelningsportfölj

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här