Hem Aktier Investera i utdelningsaktier – bygg en utdelningsportfölj

Investera i utdelningsaktier – bygg en utdelningsportfölj

723
3
Kvinna uppnår FIRE
Reklam

Utdelningsaktier är aktier som gör regelbundna utdelningar till sina aktieägare, vanligtvis i form av kontanta betalningar. Utdelningsaktier kan vara användbara inkomstkällor, men de bästa utdelningsaktierna kan också vara utmärkta sätt att öka din förmögenhet på lång sikt.

Men inte alla utdelningsaktier är bra investeringar, och många investerare är inte säkra på hur de ska börja sin sökning. Med det i åtanke, här är en lista över utdelningsaktier som du kanske vill överväga och några av de viktigaste sakerna att leta efter i topputdelningsaktier.

Reklam
utdelningar

Fem utdelningsaristokrater att köpa

Utdelnings Aristocrats Index är ett bra ställe att hitta bästa utdelningsaktierna. Dividend Aristocrats är företag som både ingår i S&P 500 Index och som har betalat och höjt sin basutdelning under minst 25 år i rad.

Här är fem bästa utdelningsaktier att överväga att köpa nu:

Om du funderar på att starta en utdelningsportfölj så föreslår vi att du bygger en bas med fina, stabila svenska utdelare och givetvis kompletterar med bolagen nedan:

 1. Lowe’s (NYSE:LOW): Hemförbättringsjätten

  Lowe’s kanske inte verkar vara en särskilt spännande aktie. Och det är sant, om du inte gillar utdelningstillväxt. Företaget har höjt sin utdelning otroliga 46 år i rad och har bara under det senaste decenniet höjt utbetalningen med hela 471%. En annan viktig siffra som är bra för Lowes: Det genomsnittliga amerikanska hemmet är 37 år gammalt. Nästa generation av DIYers (gör det självers) kommer att spendera mycket pengar på Lowe’s.

 2. Walgreens Boots Alliance (NYSE:WBA)

  Walgreens är en av de största apoteksoperatörerna för detaljhandeln i världen och genomgår en enorm vändning. Dess planer kommer att sänka kostnaderna, öka den digitala försäljningen och kanske viktigast av allt, lägga till fullservicevårdskliniker i hundratals av dess återförsäljarplatser inom en mycket nära framtid. Att bli ett mer integrerat hälsovårdsföretag borde bidra till att göra detta lönsamma företag ännu mer lönsamt och driva dess redan generösa utdelning till ännu högre nivåer. Med en direktavkastning långt över 3 % när detta skrivs och 45 år av årlig utdelningstillväxt, finns det mycket utdelningsinvesterare kan gilla med Walgreens aktie.

 3. Realty Income (NYSE:O)

  Om du letar efter ett enkelt sätt att investera i fastigheter av hög kvalitet för inkomst och tillväxt, kan detta vara den perfekta aktien. Bolaget äger ett brett utbud av till stor del e-handelsresistenta fastigheter och tjänar starka kassaflöden från hyresgäster på långtidshyresavtal. Realty Income är en av de nyaste medlemmarna i Dividend Aristocrats, efter att ha gått med i indexet i januari 2020 efter att ha uppnått 25 år av utdelningsökningar i följd (tillsammans med 50 år i rad av betalande investerare varje månad ).

 4. Johnson & Johnson (NYSE:JNJ)

  Johnson & Johnson äger en portfölj av utmärkta varumärken som tillverkar produkter som människor behöver – speciellt vårdartiklar. Utöver sina varumärken Band-Aid, Neutrogena, Tylenol, Zyrtec, Benadryl och Johnsons (bland andra), har Johnson & Johnson massiva och stadigt lönsamma verksamheter inom läkemedel och medicintekniska produkter, vars kombination har gjort det möjligt för företaget att öka sina utdelning 58 år i rad. Denna mångfald mellan konsumenthälsomärken, läkemedel och medicintekniska produkter är oöverträffad och har visat sig vara en enorm vinstmotor.

 5. Target (NYSE:TGT)

  I den tuffa lågprishandelsvärlden har Target konsekvent bevisat att det inte behöver konkurrera på pris för att vinna. I flera år har det visat sig vara mer lönsamt än sina konkurrenter, med några av de högsta brutto- och rörelsemarginalerna inom detaljhandeln. Samtidigt har dess fokus på att öka sin e-handelsverksamhet och utökade butikserbjudanden hållit försäljningen – och vinsten – som växer på stadigt och bra. Med utdelningstillväxt på 49 år och räknande bör utdelningsinvesterare sätta Target på sin inköpslista.

Vad du ska leta efter i utdelningsaktier

Som utlovat tidigare i den här artikeln, här är verktygen du behöver för att själv hitta bra utdelningsaktier.

Om du är ny på utdelningsinvesteringar är det en smart idé att bekanta dig med vad utdelningsaktier är och varför de kan göra utmärkta investeringar.

När du väl har ett fast grepp om hur utdelningar fungerar, kan några nyckelbegrepp hjälpa dig att hitta utmärkta utdelningsaktier för din portfölj.

 1. Utdelningskvot: En akties utdelningskvot är summan pengar den betalar per aktie i utdelning dividerat med dess vinst per aktie. Med andra ord, detta talar om för dig vilken procentandel av vinsten en aktie betalar till aktieägarna. En lagom låg utdelningskvot (säg 60 % eller mindre) är ett gott tecken på att utdelningen är hållbar.
 2. Historik om höjningar: Det är ett mycket gott tecken när ett företag höjer sin utdelning år efter år, särskilt när det kan fortsätta att göra det under lågkonjunkturer och andra tuffa ekonomiska tider som covid-19-pandemin.
 3. Stabil intäkts- och vinsttillväxt: När du letar efter de bästa utdelningsaktierna att äga på lång sikt, prioritera stabilitet i de företag du överväger. Oregelbundna intäkter (upp ett år, ned nästa) och övergripande intäkter kan vara tecken på problem.
 4. Hållbara konkurrensfördelar: Detta är kanske den viktigaste egenskapen. En varaktig konkurrensfördel kan komma i flera former, inklusive en egenutvecklad teknologi, höga inträdesbarriärer, höga kostnader för kundbyte eller ett kraftfullt varumärke, för att bara nämna några.
 5. Hög avkastning: Detta är sist på listan av en anledning. En hög avkastning är självklart att föredra framför en lägre, men bara om de övriga fyra kriterierna är uppfyllda. En hög utdelning är bara lika stark som den verksamhet som stöder den, så jämför utdelningsavkastningen efter att du försäkrat dig om att verksamheten är sund och att utbetalningen är stabil.

Ytterligare fyra av de bästa utdelningsaktierna att köpa

Dividend-aristokraterna är inte det enda stället att leta efter. Många utmärkta företag har helt enkelt inte betalat utdelningar (eller inte varit börsnoterade) tillräckligt länge för att ingå i indexet, även om de fortfarande kan göra utmärkta långsiktiga utdelningsinvesteringar.

Här är en lista över utdelningsbetalande aktier med egenskaper som utmärkta varumärken, lojala kundbaser och gynnsamma demografiska trender som också är värda att lägga på din radar. Se detaljer nedan om varje företag:

 1. Brookfield Infrastructure Corp (NYSE: BIPC): Ibland är de bästa aktierna de som är gömda. Det är fallet med Brookfield Infrastructure, som äger vatten-, energi-, allmännyttiga, transport- och kommunikationsinfrastrukturer över hela världen. Dessa tillgångar genererar stabila, lågkonjunktur- och inflationsbeständiga kassaflöden, och Brookfield ger tillbaka en betydande del till aktieägarna. Med en direktavkastning på över 3% vid senaste utdelningen och ett mål att höja utbetalningen med 5 % till 9 % årligen, är Brookfield Infrastructure en dold utdelningspärla.
 2. Microsoft (NASDAQ:MSFT): Som ett av de största företagen i världen har Microsoft stadigt ökat sin försäljning, och dess fokus på återkommande, eller prenumerationsbaserade, intäktskällor är en särskilt attraktiv funktion för utdelningsinvesterare. Bolaget har en solid balansräkning med mer kontanter än skulder och en mycket låg utbetalningskvot som lämnar massor av utrymme för att öka utdelningen. Med tanke på dess 19-åriga rad av utdelningsökningar skulle vi inte bli förvånade om Microsoft går med i Dividend Aristocrats-klubben snart.
 3. American Express (NYSE:AXP): Finansiella tjänster som konsument- och företagslån är ett annat ställe att hitta en handfull utdelningsaktier på, och American Express är en av de bästa. Även om AmEx inte är en utdelningsaristokrat, har AmEx en decennier lång erfarenhet av att antingen höja eller behålla sin utdelning i alla ekonomiska miljöer. Det är en cred till dess högkvalitativa utlåningsstandarder och dess fokus på konsumenter med högre inkomster som är mindre benägna att betala sina skulder under svaga ekonomiska perioder. Detta gör det både till en säker investering för långsiktiga investerare och en pålitlig källa till utdelning.
 4. Clearway Energy (NYSE:CWEN.A): Förnybar energi ses mest som en plats för tillväxtinvesterare, men det är också en underbar möjlighet till utdelning. Clearway Energy, som äger och driver vind- och soltillgångar i allmännyttig skala, är ett perfekt exempel. Bolaget investerar i, förvärvar och driver dessa anläggningar och säljer kraften på mycket långa kontrakt till elbolag. Om du letar efter ett säkrare sätt att dra nytta av förnybara energikällor med lägre volatilitet är Clearway Energy ett utmärkt val.

Utdelningsaktier är långsiktiga investeringar

Även de mest stensäkra utdelningsaktierna kan uppleva betydande volatilitet under korta perioder. Det finns helt enkelt för många marknadskrafter som kan flytta dem upp eller ner över dagar eller veckor, av vilka många inte har något att göra med den underliggande verksamheten.

Så även om företagen som listas ovan borde göra stora långsiktiga utdelningsinvesteringar, oroa dig inte för mycket om dagliga kursrörelser. Fokusera istället på att hitta företag med utmärkta affärer, stabila inkomstströmmar och (helst) stark utdelningshistorik. Långsiktigt kommer det att sköta sig själv.

Hur fungerar utdelningar?

En utdelning sker när ett företag skickar pengar (eller, mycket sällan, aktier) till sina aktieägare. När ett företag kommer till den punkt att det konsekvent tjänar mer än vad ledningen effektivt kan återinvestera i verksamheten, är det ett smart drag att upprätta en utdelningspolicy och skicka tillbaka dessa övervinster till investerare. 

Vad är utdelningsaristokrater?

En Dividend Aristocrat är ett företag i S&P 500 som har betalat och ökat sin basutdelning varje år under minst 25 år i rad.

Vad är direktavkastning?

Direktavkastning är en akties årliga utdelning till aktieägarna uttryckt i procent av aktiens aktuella pris. Denna siffra talar om för dig vad du kan förvänta dig i framtida inkomster från en aktie, baserat på priset du kan köpa den för idag, förutsatt att utdelningen förblir oförändrad.

Avslutningsvis vill jag även tipsa er som är intresserade av att skapa en utdelningsportfölj om KronanTillMiljonen som har en bra diversifierad portfölj som uppdateras regelbundet, kolla in KTM portfölj för 2022 här.

Reklam
Föregående artikelÄr det för sent att köpa Nvidia? Nej, Nvidia förblir ett starkt köp
Nästa artikelSagan om drakens återkomst – ‘The Wheel of Time’ gör stark debut på Amazon Prime

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här