Hem Aktier Hur man investerar i aktier och fonder på börsen

Hur man investerar i aktier och fonder på börsen

487
1
person håller telefon med investeringsapp
Detta inlägg är en annons för Kameo och innehåller annonslänkar.
Reklam

Att investera dina pengar är det mest pålitliga sättet att bygga upp kapital över tid. Om du är en förstagångsinvesterare finns vi här för att hjälpa dig komma igång. Det är dags att få dina pengar att jobba för dig.

Innan du lägger dina surt förvärvade pengar i ett investeringsinstrument behöver du en grundläggande förståelse för hur du investerar dina pengar på rätt sätt. Här är några av de bästa sätten att investera pengar:

Reklam
  • Aktier
  • Obligationer
  • Börshandlade fonder även så kallade ETF’er
  • Fonder

Men det finns inget entydigt svar här. Det bästa sättet att investera dina pengar är det sätt som fungerar bäst för dig. För att ta reda på det bör du överväga:

  • Din stil
  • Din budget
  • Din risktolerans

Din stil – Hur mycket tid vill du lägga på att investera dina pengar?

Investeringsvärlden har två stora läger när det kommer till sätten att investera pengar: aktiva investeringar och passiva investeringar. Vi tror att båda stilarna har fördelar, så länge du fokuserar på långsiktighet och inte bara letar efter kortsiktiga vinster. Men din livsstil, budget, risktolerans och intressen kan ge dig en preferens för en typ.

Aktiva investeringar innebär att ta tid att själv undersöka investeringar och bygga och underhålla din portfölj på egen hand. Om du planerar att köpa och sälja enskilda aktier genom en onlinemäklare planerar du att vara en aktiv investerare. För att framgångsrikt vara en aktiv investerare behöver du tre saker:

  • Tid: Aktiv investering kräver mycket läxor. Du måste undersöka investeringsmöjligheter, göra några grundläggande analyser och hålla jämna steg med dina investeringar efter att du köpt dem.
  • Kunskap: All tid i världen kommer inte att hjälpa om du inte vet hur man analyserar investeringar och ordentligt undersöker aktier. Du bör åtminstone vara bekant med några av grunderna för hur man analyserar aktier innan du investerar i dem.
  • Önskemål: Många människor vill helt enkelt inte lägga timmar på sina investeringar. Och eftersom passiva investeringar historiskt har gett stark avkastning, är det absolut inget fel med detta tillvägagångssätt. Aktiva investeringar har förvisso potential till överlägsen avkastning, men du måste vilja lägga tid på att få det rätt.


Å andra sidan är passiv investering motsvarigheten till att sätta ett flygplan på autopilot kontra att flyga det manuellt. Du kommer fortfarande att få bra resultat på lång sikt, och ansträngningen som krävs är mycket mindre. I ett nötskal, passiv investering innebär att du sätter dina pengar i arbete i investeringsinstrument där någon annan gör det hårda arbetet – fondinvesteringar är ett exempel på denna strategi. Eller så kan du använda en hybrid metod. Du kan till exempel anlita en finans- eller investeringsrådgivare – eller använda en robotrådgivare för att konstruera och implementera en investeringsstrategi för din räkning.

Din budget – Hur mycket pengar har du att investera?

Du kanske tror att du behöver en stor summa pengar för att starta en portfölj, men du kan börja investera med 100 kronor. Vi har också bra idéer för hur en kan investera 10 000 eller 100 000 kronor. Mängden pengar du börjar med är inte det viktigaste – det är att se till att du är ekonomiskt redo att investera och att du investerar pengar ofta över tiden.

Ett viktigt steg att ta innan du investerar är att etablera en nödfond. Detta är kontanter avsatta i en form som gör dem tillgängliga för snabba uttag. Alla investeringar, oavsett om aktier, fonder eller fastigheter, har en viss risknivå, och du vill aldrig se dig själv tvingad att avyttra (eller sälja) dessa investeringar i en tid av nöd. Investera i fastighetslån – få ränta varje månad! Du öppnar enkelt ett kostnadsfritt konto på kameo.se. Akutfonden är ditt skyddsnät för att undvika detta.

De flesta ekonomiska planerare föreslår att ett idealiskt belopp för en akutfond är tillräckligt för att täcka sex månaders utgifter. Även om detta verkligen är ett bra mål, behöver du inte så mycket avsatt innan du kan investera – poängen är att du helt enkelt inte vill behöva sälja dina investeringar varje gång du får ett punkterat däck eller har något annat oförutsedda utgifter dyker upp.

budgetarbete
Det är också en smart idé att bli av med skulder med hög ränta (som kreditkort) innan du börjar investera. Tänk på det så här -- aktiemarknaden har historiskt producerat avkastning på 9%-10% årligen under långa perioder. Om du investerar dina pengar på dessa typer av avkastning och samtidigt betalar 16 %, 18 % eller högre ränta till dina fordringsägare, försätter du dig själv i en position att förlora pengar på lång sikt.

Din risktolerans – Hur mycket ekonomisk risk är du villig att ta?

Alla investeringar är inte framgångsrika. Varje typ av investering har sin egen risknivå – men denna risk är ofta korrelerad med avkastning. Det är viktigt att hitta en balans mellan att maximera avkastningen på dina pengar och att hitta en risknivå som du är bekväm med. Till exempel ger obligationer förutsägbar avkastning med mycket låg risk, men de ger också relativt låg avkastning på cirka 2-3 %. Däremot kan aktieavkastningen variera kraftigt beroende på företag och tidsram, men hela aktiemarknaden ger i genomsnitt nästan 10 % per år.

Även inom de breda kategorierna aktier och obligationer kan det finnas stora skillnader i risk. Till exempel är en statsobligation eller AAA-klassad företagsobligation en investering med mycket låg risk, men dessa kommer sannolikt att ha relativt låga räntor. Sparkonton representerar en ännu lägre risk, men ger en lägre belöning. Å andra sidan kan en högavkastande obligation ge större inkomster men kommer med en större risk för fallissemang. I aktievärlden är skillnaden i risk mellan blue-chip-aktier som Apple (NASDAQ: AAPL) och penny-aktier enorm.

En bra lösning för nybörjare är att använda en robot-rådgivare för att formulera en investeringsplan som uppfyller din risktolerans och finansiella mål. I ett nötskal är en robot-rådgivare en tjänst som erbjuds av ett mäklarhus som kommer att konstruera och underhålla en portfölj av aktie- och obligationsbaserade indexfonder utformade för att maximera din avkastningspotential samtidigt som din risknivå är lämplig för dina behov.

Vad ska du investera dina pengar i?

Här är den svåra frågan, och tyvärr finns det inget perfekt svar. Den bästa typen av investering beror på dina investeringsmål. Men utifrån riktlinjerna som diskuterats ovan borde du ha en mycket bättre position att bestämma vad du ska investera i.

Till exempel, om du har en relativt hög risktolerans, såväl som tid och lust att undersöka enskilda aktier (och att lära dig hur man gör det rätt), kan det vara den bästa vägen att gå. Om du har en låg risktolerans men vill ha högre avkastning än du skulle få från ett sparkonto, kan obligationsinvesteringar (eller obligationsfonder) vara lämpligare.

Om du är som de flesta amerikaner och inte vill lägga timmar av din tid på din portfölj kan det vara det smarta valet att lägga dina pengar i passiva investeringar som indexfonder eller fonder. Och om du verkligen vill ha ett praktiskt tillvägagångssätt kan en robot-rådgivare vara rätt för dig.

Reklam
Föregående artikelVarför Tesla-aktien föll idag
Nästa artikelVilka kryptovalutor ska man köpa? 3 bästa att köpa och hålla länge

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här